• Valitse kieli / Select language
 • Nopea toimitus 1-4 arkipäivää varastotuotteille

  Saunan valaistus LED-nauhalla

  Saunan valaistus LED-nauhalla

  Saunan valaistuksessa LED-nauha on tullut yhä suositummaksi. LED-nauhalla saadaan luotua siisti, yhtenäinen ja upea tunnelmavalaistus. Saunan valaistusprojekteissa LED-nauhan vesisuojaus on tärkeää. Valitse sellainen LED-nauha, joka kestää hyvin kosteutta ja vesiroiskeita.
  Useimmiten LED-nauha asennetaan alalauteen pohjaan ja/tai selkänojan taakse. Näin valaistus saadaan tehtyä epäsuorasti ja suoranvalon heijastuksia ei tule silmiin. Himmentimellä valaistus saadaan säädettyä omaan makuun sopivaksi. Saunassa ei tarvita liikaa valoa, tunnelmateho riittää.

  LED-nauha saunaan

  Ledtekin LED-nauhoja on asennettu yli 10-vuoden ajan Suomalaisiin saunoihin. LED-nauha on pitkäikäinen ja oikein valittuna turvallinen valaistusratkaisu kosteisiin tiloihin. Remonttikohteissa LED-nauhalla korvataan perinteinen lauteiden alla oleva valaisin ja uudiskohteissa päästään asentamaan LED-nauhat uuden suunnitelman mukaisesti.

  Voit valita lämpimän valkoisen 3000K valon tai modernia valkoista 4000K valoa. Arviolta 80 % valitsee lämpimän valkoisen valon saunaan, joka sopii hyvin puupaneelien kaveriksi luomaan lämmintä tunnelmaa. Valkoinen 4000K valo sopii hyvin mustiin ja harmaan sävyisiin saunoihin.

  Himmennettävä LED-nauha

  Valotehon suhteen pysytään tunnelmatehoissa. Sauna on paikka rentoutumiselle ja sinne ei kirkkaita valoja tarvita. Tähän oikein valittu LED-nauha soveltuu täydellisesti. Lauteiden alle asennettu LED-nauha luo epäsuoraa valoa alaspäin ja ei häikäise silmiin. Samoin selkänojan taakse asennettu LED-nauha valaisee ainoastaan seinää, eikä valo loista silmille. Sopivalla LED-himmentimellä saat säädettyä valon tehon omaan makuun sopivaksi.

  Ledtekin sauna LED-nauhat ovat himmennettäviä ja LED-nauhan himmentämiseen sinulla on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa.

  1. Himmennys tehdään LED-muuntajan jälkeen
  2. Himmennys tehdään LED-muuntajaa ennen

  Kun himmennys tehdään LED-muuntajan jälkeen, niin himmennys tapahtuu ns. PWM-himmennyksellä (Pulse Width Modulation), jossa signaalia katkotaan nopealla sekvenssillä. Tämä tarkoittaa ns. perinteistä LED-himmennintä ja tähän löytyy useita hyviä vaihtoehtoja. Teknisesti on tärkeää valita hyvälaatuinen himmennin. Jos PWM-himmennys tehdään alhaisella Herzillä, on lopputulos väpättävä himmennys. Väpätys voi aiheuttaa mm. pääkipua. Alhainen 200Hz PWM on esimerkiksi halpis himmentimissä. Meiltä löytyy laadukkaita himmentimiä, joissa PWM on väpättämätön 750Hz. Erittäin suosittu malli on LT-DIM217S, jolla saat himmennyksen saunan LED-nauhalle helposti ja edullisesti.

  Toinen vaihtoehto on tehdä himmennys himmennettävällä LED-muuntajalla. Tähän tarvitset oikeanlaisen valonsäätimen (LED-himmentimen) ja triac- tai DALI-himmennettävän LED-muuntajan. Eli himmennyssignaali tulee muuntajan etupuolelta. Hyviä valonsäätimiä löytyy esimerkiksi ABB:lta ja Schneiderilta. Tässä vaihtoehdossa himmennin (valonsäädin) vie yhden rasiapaikan. Eli jos haluat rullasäätimen, josta saat valot päälle/pois ja himmennykset rullaa säätämällä, niin valitse tämä vaihtoehto. Meiltä saat vinkit ja neuvot oikeiden valonsäätimien & muuntajan valinnassa.

  Tarvikkeet saunan LED-nauha valaistukseen

  Saunan LED-nauha valaistuksessa on sama periaate, kuin esimerkiksi kun asennetaan LED-nauhan keittiön välitilaan. Tarvitset:

  • Saunan LED-nauha
  • LED-muuntaja
  • LED-profiilit
  • LED-himmennin
  • Liittimiä ja sähkötarvikkeita

  Aloitetaan LED-nauhasta. LED-nauha tulee olla saunaan sopiva ja se tarkoittaa sopivaa valotehoa ja nauhan tulee olla suojattu vedeltä. Ledtekiltä löytyy sopivan tehoisia, vesitiiviitä LED-nauhoja ja kun ei tehdä oikoteitä, niin asennuksesta tulee pitkäikäinen. Meiltä löytyy

  LED-nauha saunaan 3000K lämminvalkoisella valolla 4,8 wattia / metri, 12V
  LED-nauha saunaan 4000K valkoisella valolla 4,8 wattia / metri, 12V
  LED-nauha saunaan 3000K lämminvalkoisella valolla 4,5 wattia / metri, 24V COB

  Meiltä löytyy valmiit saunan valaistuspaketit, joissa kaikki on mietitty valmiiksi. Oikea LED-nauha ja sille oikea muuntaja, jne.

  Valmiit saunan LED-valaistuspaketit löydät tästä.

  Mutta jatketaanpa ja käydään tässä läpi mitä tarvitset saunan LED-nauha projektiin. Käydään tämä esimerkkiprojekti yllä olevalla ensimmäisellä LED-nauhalla, eli lämmin valkoinen 30000K, 4.8W/metri ja 12 volttia.

  LED-nauha saunaan
  Upea LED-nauha valaistus saunassa

  LED-nauhan lisäksi tarvitset LED-muuntajan. Oletetaan, että haluat laittaa alalauteen alle 1,8 metriä ja selkänojan taakse 1,8 metriä. Meidän LED-nauharullassamme on 5 metriä LED-nauhaa ja rullan molemmissa päissä on 2 metriä asennusjohtoa valmiina. Tästä saat helposti tehtyä 2 x 1,8 metrin LED-nauhat ja sinulla on valmiina asennusjohdot kummassakin pätkässä. Katkaisukohtiin tulee mukana silikonisia päätytulppia, jotka tiivistetään silikonilla (silikonia ei tule LED-nauhan mukana). Eli hyvin helposti saat tehtyä kaksi nauhapätkää sinun saunaasi sopivilla mitoilla. Saunan LED-nauhaa voi katkoa 5 cm tarkkuudella. Esim. 1,75 metriä, 1,8 metriä jne.

  Muuntajaksi käy saunan valaistuspaketeissakin oleva GLP Pro-sarjan 35W 12V vesitiivis ja ääneton LED-muuntaja. Yhden LED-muuntajan perään voit kytkeä yhden tai useamman LED-nauha pätkän ja kytkentä onnistuu helposti esimerkiksi Wago-liittimillä. Kun muuntajan perään kytketään kaksi 1,8 metristä pätkää, niin se tehdään rinnankytkentänä ja käytetään WAGO-3 liittimiä. Liitoksen ympärillä voit käyttää OBO-kytkentäbokseja tai voit laittaa suuremman Famatel-boksin ja laittaa sen sisään muuntajan ja kaikki liitokset. Jos käytät OBO-bokseja, niin sinulla menee 1 kpl ennen muuntajaa ja 1 kpl muuntajan jälkeen.

  Nyt meillä on LED-nauha, muuntaja ja wago-liittimet ja kytkentäboksit. Näillähän periaatteessa pärjää, mutta on muutama asia, joilla asennusta voi helpottaa ja tehdä paremmaksi.

  LED-alumiiniprofiilit saunan LED-nauhalle

  LED-alumiiniprofiilit eivät ole välttämättömiä saunan LED-nauha asennuksessa, mutta tekevät asennuksesta helpomman. Kaikissa Ledtekin LED-nauhoissa on hyvälaatuinen 2-puolenen 3M teippi taustapuolella. Niin on myös saunaan soveltuvassa silikoniputkella suojatussa LED-nauhassa. Periaatteessa teippi tarttuu hyvin, mutta kun kiinnitysalustana on huokoinen laudelankku ja ympäristö on kostea, niin ei pysyvyyttä voi luvata pitkäikäiseksi. Parempi pysyvyys saadaan, kun LED-nauha teipataan kiinni metalliin. Tämän johdosta suosittelemme asennusta LED-alumiiniprofiilin sisään. LED-profiililla saadaan siisti suora linja, jonka sisään LED-nauha asennetaan ja kun laittaa vielä kannen päälle, pysyy LED-nauha hyvin paikoillaan. Suosittuja LED-alumiiniprofiileja saunan LED-nauha asennuksissa on esim. 1707, 1616 tai 1715 profiilit. Meiltä löytyy myös useampia malleja mustia LED-alumiiniprofiileja. LED-alumiiniprofiilien pituus on 2 metriä ja se onkin oikein sopiva pituus, kun asennukseen on tulossa 2 kpl 1,8 metrisiä ledejä.

  Eli nyt meillä on LED-nauha, LED-muuntaja, Wago-liittimet, kytkentäboksit ja LED-profiilit.

  LED-himmennin saunan LED-nauhalle

  Seuraavaksi lisätään pakettiin LED-himmennin. Tästä olikin puhetta ylempänä. Otetaan settiin suosittu LED-himmennin vesitiiviillä vastaanottimella. Tämän himmentimen edut on: vesitiivis vastaanotin, muistitoiminto ja tyylikäs kaukosäädin.

  Vesitiivis vastaanotin on hyvä valinta, sillä etenkin remonttikohteissa muuntaja ja himmentimen vastaanotin asennetaan lauteiden alle. Uudiskohteissa muuntaja ja vastaanotin tyypillisesti asennetaan pesuhuoneen puolelle alaslaskuun kattopaneelien päälle, joten silloin vesitiiveydellä ei ole niin suurta merkitystä. Himmentimen vastaanotin asennetaan muuntajan ja LED-nauhan väliin ja se on helppo +/- kytkentä. Tarvitset 2 kpl Wago liittimiä. Meiltä löytyy useita muitakin himmennin malleja, mutta käydään tämä esimerkki tällä suositulla mallilla.

  Nyt meillä on kaikki mitä tarvitaan: LED-nauha, LED-muuntaja, Wago-liittimiä, kytkentäboksi(t), LED-alumiiniprofiilit ja LED-himmennin. Tällä setillä saunan LED-nauha valaistus on asennusta vaille valmis. 🙂

  LED-nauha saunaan

  LED-nauha saunaan
  Tyylikäs 3000K lämmin valkoinen LED-nauha valaistus saunassa.
  Ledtek