• Valitse kieli / Select language
 • Nopea toimitus 1-4 arkipäivää varastotuotteille

  Kuinka valita sopiva LED-muuntaja 12V LED-valolle?

  Jännite DC vai AC?

  Ledtekin myymät LED-valot ovat pääasiassa 12V DC tuotteita. Osa tuotteista on 24V DC ja osa tuotteista on vakiovirta mA-tuotteita.

  DC = Direct Current = Tasavirta.

  AC = Alternating Current = Vaihtovirta.

  Suomessa AC-jännite on 230 V ja tämä on sitä jännitettä jota saamme kotitalouksiin. LED-nauhat ja muut LED-tuotteet ovat DC-pienjännitetuotteita. Tyypillisesti 12 – 24 V. Tämän vuoksi tarvitaan liitäntälaite (muuntaja) muuttamaan 230 V jännite LED-tuotteille sopivaksi 12 V jännitteeksi.

  LED-muuntajat

  Ledtekin valikoimassa on kymmeniä eri malleja. Kuinka valita sopiva LED-muuntaja?

  LED-muuntajat voidaan jakaa LED-pistorasiamuuntajiin ja jakorasiaan kytkettäviin johdoilla tai ruuviliittimillä varustettuihin LED-muuntajiin.

  Pistotulpalla varustetut LED-pistorasiamuuntajat kytketään seinässä olevaan pistorasiaan. Jakorasialle kytkettävä muuntaja kytketään suoraan jakorasiaan (jakorasiaan tulee 230 V AC jännite) ja tähän tarvitaan valtuutetun sähköasentajan ammattitaitoa.

  Sopivaa LED-muuntajaa miettiessä kannattaa miettiä kuinka suuresta kokonaisuudesta on kyse? Kuinka monta Wattia tehoa tarvitaan? Mistä virta saadaan? Kuinka pitkä matka muuntajalta on valonlähteille? Onko kyseessä kiinteä asennus vai onko tarkoitus jossain vaiheessa purkaa? Tuleeko muuntajan kestää vettä? Teetkö itse vai onko tarkoitus käyttää valtuutettua sähköasentajaa?

  Millainen asennus?

  Eli kuinka suuresta asennuksesta on kyse? Esimerkiksi valaistaessa koko olohuone LED-nauhoilla + LED-alasvaloilla on kyseessä suuri asennus. Tässä on järkevämpää käyttää kiinteästi asennettavia LED-muuntajia, jotka valtuutettu sähköasentaja käy asentamassa. Muuntajat saadaan piiloon ja kyseessä on kiinteä asennus jota ei ole tarkoitus purkaa.

  TV:n taustavalaistus LED-nauhalla on pieni asennus. Tähän on perusteltua käyttää LED-pistorasiamuuntajaa. 2 metrin LED-nauhalle riittää pienitehoinen pistorasiamuuntaja. Asennus voidaan myöhemmin poistaa ja laittaa esimerkiksi uuden television taakse.

  Paljonko tarvitaan tehoa?

  Kuinka monta Wattia tehoa tarvitaan? Tällä tarkoitetaan kuinka monta Wattia LED-nauhat ja muut LED-tuotteet tarvitsevat tehoa. Käytetään esimerkkinä kuivantilan LED-nauhaa jossa on 300 LEDiä 5 metrin täydessä rullassa. Tämä rulla kuluttaa maksimissaan 24 Wattia / 5 metriä = 4.8 Wattia / metri. Oletetaan että suuremmassa olohuone asennuksessa tarvitaan 10 metriä LED-nauhaa. Tämä on yhteensä 48 Wattia minkä LED-nauhat ottavat maksimissaan. Normaaleille LED-nauhoille suositellaan virransyöttöä 5 metrin välein, jotta vältytään jännitteen alentumalta. Jännitteen alentuma näkyy valon himmentymisenä sitä mukaan kun jännite alenee. Esimerkiksi 10 metrin LED-nauha asennukseen voi valita yhden LED-muuntajan ja syöttää virta nauhojen keskeltä tai valita 2 muuntajaa ja syöttää molemmista päistä. Näin saadaan jännite tasaisesti koko matkalle. Esimerkiksi jos sinulla on alaslaskussa valokouru ja haluat valaista kourin, niin tee muuntajille syötöt kulmiin. Saat syötettyä virtaa LED-nauhoille vasemmalle ja oikealle.

  Minne muuntaja asennetaan?

  Kuinka lähellä muuntaja on LED-nauhoista? Pitkässä johdin vedossa tulee myös jännitteen alentumaa. Myös tämä tulee ottaa huomioon. Jännitteen alentumat vaihtelevat, mutta esim. 15 metriä sähköjohtoa ennen LED nauhoja, on jännitteen alentumaa varmasti syntynyt. Mitä pidempi matka liitäntälaitteelta (muuntajalta) LED-valo tuotteelle, sitä varmemmin näiden välissä on jännitteen alentumaa. Suosittelemme LED-muuntajan asennusta mahdollisimman lähelle valonlähdettä. On olemassa suositus, että pitkiä vetoja ei tehtäisi, jotta johtimista ei tule antenneja.

  Lasketaan arvio

  Sopivan kokoinen muuntaja saadaan laskemalla. 48 Wattia 10 metrin LED-nauhoille. Lasketaan varmuuden vuoksi 5 Wattia 15 metrin sähköjohdolle. Lisäksi muuntajalle on hyvä laskea n. 20 % reserviin, jotta muuntajaa ei rasiteta koko ajan 100 % teholla.

  Näistä saadaan yhteensä 48 W + 5 W = 53 Wattia ja tähän n. 20 % päälle, saadaan 1.2 x 53 W = 63.6 Wattia.

  Tämän perusteella tiedetään valita sopivan Wattimäärän muuntaja tai muuntajat.

  Pistotulpalla vai ilman?

  Vielä muutama asia selvitettävänä. Onko kyseessä kiinteä asennus vai onko tarkoitus purkaa joskus?

  Olohuone esimerkki on todennäköisesti hyvinkin kiinteä asennus. Tähän käy jakorasialle liitettävä LED-muuntaja. Toisaalta jossain kohtaa myös suuremmassa asennuksessa voidaan käyttää pistorasiamuuntajaa jos se on perusteltua. Esimerkiksi on olemassa ohjattava pistorasia sopivassa paikassa ja muuntaja saadaan piiloon. Ohjattava pistorasia tarkoittaa sitä, että kytkimellä (valokatkaisija) säädetään tuleeko pistorasiaan virtaa vai ei.

  Tällainen tilanne on esimerkiksi monessa keittiössä. Ledtekin keittiön valaistuspaketit voidaan kytkeä pistorasiaan, kun käytetään pistotulppaa. Usein keittiöissä on pistorasia jossain kaapissa tai esim. maustekaapin takana. Tällöin LED-muuntaja saadaan piiloon ja siististi asennettua. Jos keittiössä on pistorasia ainoastaan työtasolla jää pistorasiamuuntaja näkyviin. Tässä tapauksessa on parempi valita suoraan johtoihin kytkettävä muuntaja ja tämän työn käy valtuutettu sähköasentaja tekemässä.

  Tarvitaanko vesisuojausta?

  Täytyykö muuntajan kestää vettä? Ulos asennettaessa valitse suojattu muuntaja, joka kestää vettä. IP-suojaus IP65 tai IP67 on yleisesti käytössä ulos tarkoitetuissa muuntajissa. IP-luokitukset ja niiden tarkoitukset voit tarkistaa IP-luokitukset artikkelistamme.

  Kuka tekee asennukset?

  Sinä itse asennat vai valtuutettu sähköasentaja? Jos käytät pistorasiamuuntajia, voit tehdä asennuksen itse. Kytket muuntajan pistorasiaan kuten minkä tahansa kodinkoneen. Jos asennukseen tulee johdoilla tai ruuviliittimillä varustettuja kiinteästi asennettavia liitäntälaitteita (muuntajia) ja et käytä pistotulppaa tulee käyttää valtuutettua sähköasentajaa.

  Mistä löydän asentajan?

  Tietyiltä alueilta voimme suositella teille ammattitaitoisia valtuutettuja sähköasentajia. Ota meihin rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää: [email protected]

  Haluatko Ledtekin suosittelemaksi valtuutetuksi sähköasentajaksi, jonka ammattitaitoa voimme suositella teidän alueella? Ota yhteyttä: [email protected]

  Laadukas DELTA LED-muuntaja LED-nauhoille.