search icon shopping cart icon
0

TOIMITUSKULUT 0€, KUN TILAUS YLI 75€

Kuinka valita sopiva muuntaja 12V LED valolle

Ledtekin myymät LED-valot ovat pääasiassa 12V DC tuotteita. Osa tuotteista on 24V DC.

DC = Direct Current = Tasavirta.

AC = Alternating Current = Vaihtovirta.

Suomessa AC jännite on 230 V ja tämä on sitä jännitettä jota saamme kotitalouksiin. LED-nauhat ja muut LED-tuotteet ovat DC -pienjännitetuotteita. Tyypillisesti 12 – 24 V. Tämän vuoksi tarvitaan liitäntälaite (muuntaja) muuttamaan 230 V jännite LED-tuotteille sopivaksi 12 V jännitteeksi.

Ledtekin valikoimassa on kymmeniä eri malleja. Kuinka valita sopiva muuntaja?

Muuntajat voidaan jakaa yksinkertaisesti pistorasiamuuntajiin ja jakorasiaan kytkettäviin muuntajiin.

Pistotulpalla varustetut pistorasiamuuntajat kytketään seinässä olevaan pistorasiaan. Jakorasialle kytkettävä muuntaja kytketään suoraan jakorasiaan (jakorasiaan tulee 230 V AC jännite) ja tähän tarvitaan sähköasentajan ammattitaitoa.

Sopivaa muuntajaa miettiessä kannattaa kysyä itseltäsi: Kuinka suuresta kokonaisuudesta on kyse? Kuinka monta Wattia tehoa tarvitaan? Mistä virta saadaan? Kuinka pitkä matka muuntajalta on valonlähteille? Onko kyseessä kiinteä asennus vai onko tarkoitus jossain vaiheessa purkaa? Tuleeko muuntajan kestää vettä? Teetkö itse vai onko tarkoitus käyttää sähköasentajaa?

Eli kuinka suuresta asennuksesta on kyse? Esimerkiksi valaistaessa koko olohuone LED-nauhoilla + LED-kohdevaloilla, on kyseessä suuri asennus. Tässä on todennäköisesti järkevämpää käyttää kiinteästi asennettavia muuntajia, jotka sähköasentaja käy asentamassa. Muuntajat saadaan piiloon ja kyseessä on kiinteä asennus jota ei ole tarkoitus purkaa.

Ledtek TV:n taustavalaistus paketti on pieni asennus. Tähän on perusteltua käyttää pistorasiamuuntajaa. 2 metrin LED-nauhalle riittää pieni 12 Watin pistorasiamuuntaja. Asennus voidaan myöhemmin poistaa ja laittaa esimerkiksi uuden television taakse.

Kuinka monta Wattia tehoa tarvitaan? Tällä tarkoitetaan kuinka monta Wattia LED-tuotteet tarvitsevat. Käytetään esimerkkinä kuivantilan LED-nauhaa jossa on 300 LEDiä 5 metrin täydessä rullassa. Tämä rulla kuluttaa maksimissaan 24 Wattia / 5 metriä = 4.8 Wattia / metri. Oletetaan että suuremmassa olohuone asennuksessa tarvitaan 10 metriä LED-nauhaa. Tämä on yhteensä 48 Wattia minkä LED-nauhat kuluttavat maksimissaan. LED-nauhoille suositellaan virransyöttöä 5 metrin välein jotta vältytään jännitteen alentumalta. Jännitteen alentuma näkyy valon himmentymisenä sitä mukaan kun jännite alenee. Esimerkiksi 10 metrin LED-nauha asennukseen voi valita yhden muuntajan ja syöttää virta nauhojen keskeltä tai valita 2 muuntajaa ja syöttää molemmista päistä. Näin saadaan jännite tasaisesti koko matkalle.

Kuinka lähellä muuntaja on LED-nauhoista? Pitkässä johdin vedossa tulee myös jännitteen alentumaa. Myös tämä tulee ottaa huomioon. Jännitteen alentumat vaihtelevat, mutta esim. 15 metriä sähköjohtoa ennen LED nauhoja, on jännitteen alentumaa varmasti syntynyt. Mitä pidempi matka liitäntälaitteelta (muuntajalta) LED-valo tuotteelle, sitä varmemmin näiden välissä on jännitteen alentumaa.

Sopivan kokoinen muuntaja saadaan laskemalla. 48 Wattia 10 metrin LED-nauhoille. Lasketaan varmuuden vuoksi 5 Wattia 15 metrin sähköjohdolle. Lisäksi muuntajalle on hyvä laskea n. 20 % reserviin, jotta muuntajaa ei rasiteta koko ajan 100 % teholla.

Näistä saadaan yhteensä 48 W + 5 W = 53 Wattia ja tähän n. 20 % päälle, saadaan 1.2 x 53 W = 63.6 Wattia.

Tämän perusteella tiedetään valita sopivan Wattimäärän muuntaja tai muuntajat.

Vielä muutama asia selvitettävänä. Onko kyseessä kiinteä asennus vai onko tarkoitus purkaa joskus?

Olohuone esimerkki on todennäköisesti hyvinkin kiinteä asennus. Tähän käy jakorasialle liitettävä muuntaja. Toisaalta jossain kohtaa myös suuremmassa asennuksessa voidaan käyttää pistorasiamuuntajaa jos se on perusteltua. Esimerkiksi on olemassa ohjattava pistorasia sopivassa paikassa ja muuntaja saadaan piiloon. Ohjattava pistorasia tarkoittaa sitä, että kytkimellä (valokatkaisija) säädetään tuleeko pistorasiaan virtaa vai ei.

Tällainen tilanne on esimerkiksi monessa keittiössä. Ledtek Keittiön valaistuspaketti voidaan kytkeä pistorasiamuuntajalla. Usein keittiöissä on pistorasia jossain kaapissa tai esim. maustekaapin takana. Tällöin pistorasiamuuntaja saadaan piiloon ja siististi asennettua. Jos keittiössä on pistorasia ainoastaan työtasolla, jää pistorasiamuuntaja näkyviin. Tässä tapauksessa on parempi valita suoraan johtoihin kytkettävä muuntaja ja tämän työn käy valtuutettu sähköasentaja tekemässä.

Täytyykö muuntajan kestää vettä? Ulos asennettaessa valitse suojattu muuntaja, joka kestää vettä. IP-suojaus IP66 tai IP67 on yleisesti käytössä ulos tarkoitetuissa muuntajissa. IP-luokitukset ja niiden tarkoitukset voit tarkistaa Informaatio-boksista sivustomme vasemmalta laidalta.

Sinä itse asennat vai valtuutettu sähköasentaja? Jos käytät pistorasiamuuntajia, voit tehdä asennuksen itse. Kytket muuntajan pistorasiaan kuten minkä tahansa kodinkoneen. Jos asennukseen tulee johdoilla tai ruuviliittimillä varustettuja kiinteästi asennettavia liitäntälaitteita (muuntajia), tulee käyttää valtuutettua sähköasentajaa.

Tietyiltä alueilta voimme suositella Teille ammattitaitoisia valtuutettuja sähköasentajia. Ota meihin rohkeasti yhteyttä: asiakaspalvelu@ledtek.fi

Haluatko Ledtekin suosittelemaksi valtuutetuksi sähköasentajaksi, jonka ammattitaitoa voimme suositella Teidän alueella? Ilman muuta ota yhteyttä meihin: asiakaspalvelu@ledtek.fi