Kasvomaski hengityksen suojaus

Toukokuun kuulumisia ja kasvomaskeja

Tervehdys kaikille!

Koronan alkushokista on selvitty ja tilanteen kanssa on sopeuduttu elämään. Ihminen on yllättävän sopeutuvainen. Kutakuinkin kaksi kuukautta Suomessa on eletty poikkeusaikoja. Me Ledtekissä on pidetty sama käytäntö kuin mitä ilmoitimme maaliskuun 15. päivä.

Koronaviruksesta johtuen teemme seuraavan muutoksen ja muutos astuu voimaan maanantaista 16.3. lähtien.
Suljemme asiakaspalvelun sekä Oulun, että Tornion toimistoillamme. Tarkoittaa sitä, että emme ota vastaan asiakkaita kummassakaan paikassa. Olemme kyllä paikalla, mutta teemme oman osamme tässä uudessa tilanteessa ja vältämme ihmiskontakteja.

Verkkokaupan tilaukset

Tilauksia olemme pystyneet toimittamaan normaalilla nopeudella. Puhelimet, chattiboksi ja sähköpostit ovat korvanneet kasvotusten tapahtuvat asiakaspalvelutilanteet. Viime aikaisen uutisoinnin perusteella näyttäisi siltä, että liikkumisen rajoituksia ollaan löysäämässä. Seuraamme tilannetta ja toistaiseksi jatkamme asiakaspalvelun poikkeustilannetta toimistoillamme.

Kasvomaskit työpaikoille?

EK ennakoi 22.4., että turvallinen työhön paluu tulee vaatimaan massiivista suojaamista.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander huomauttaa, “että yritysten on syytä jo nyt ottaa aloite omiin käsiin ja valmistauduttava siihen, että paluu työpaikoille on turvallista, kun koronarajoituksia aletaan purkaa. Tämä tarkoittaa, että ihmisiä pitää suojata paljon aiempaa paremmin terveydenhuollon lisäksi lukuisilla muilla aloilla, kuten kaupassa, palveluissa, teollisuudessa ja liikenteessä.”

Nähtäväksi jää tehdäänkö Suomessa suositusta kasvomaskien käytöstä niin kuin EK ennakoi. Viimeisten viikkojen aikana kasvomaskikeskustelu on käynyt kuumana. Eri asiantuntijat suosittavat kasvomaskien käyttöä ja toiset eivät. Viikolla 19 uutisoitiin laajasti Suomen tekevän selvityksen kasvomaskien käytöstä.

Yle uutisoi 5.5.2020keräämiensä tietojen mukaan yli 50 maassa valtiojohto edellyttää kasvomaskien käyttöä.” Koronapandemian edetessä kasvomaskien käyttö on yleistynyt myös Euroopassa. Aasiassa kasvomaskien käyttö on ollut normaali käytäntö pidemmän aikaa. Tämän olen havainnut vuodesta 2011 lähtien useilla Kiinan ja Hong Kongin vierailuilla. Jo tuolloin minulle kerrottiin, että hengityssuojia käyttävät henkilöt suojaavat muita, että eivät itse levitä tautia. Esimerkiksi jos henkilöllä oli flunssa ja hänen täytyi kulkea julkisilla kulkuneuvoilla, käytti hän kasvomaskia. Myös henkilöt, jotka halusivat suojata itseään esimerkiksi pakokaasuilta, käyttivät kasvomaskeja. Kiinassa ja etenkin Hong Kongissa kaduilla on paljon ihmisiä koko ajan.

Kasvomaskit

Suomessa ihmisjoukkojen välttely on helpompaa, mutta kyllä meilläkin on paikkoja joissa on suuri määrä ihmisiä samassa tilassa: julkinen liikenne, ostoskeskukset, ruokakaupat, jne. Tämän lisäksi on palvelualoja, joissa ollaan läheisessä kanssakäymisessä asiakkaan kanssa.

Helsingin yliopiston infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen toteaa:

Tutkimusnäyttöä maskien tarjoamasta suojasta on kertynyt muun muassa muista hengitystieinfektioista ja aikaisemmista koronaviruksista – ei niinkään vielä uudesta koronaviruksesta.
– Mutta on ihan selvää, että tämä koronavirus on ennen kaikkea pisara- tai aerosolitarttuva. Silloin sen leviämistä ehkäistään tehokkaasti maskien käytöllä, apulaisprofessori Sironen sanoo.

 

Päivitys 1. Helsingin-Sanomat uutisoi 11.5. Autotuotanto jatkui Uudessakaupungissa maanantaina – työntekijöillä kasvosuojainpakko.

Päivitys 2. Helsingin-Sanomat uutisoi 12.5. Finnair määrää matkustajilleen maski­pakon, Finavia ”suosittelee vahvasti” maskin käyttöä lentoasemilla

 

Mistä kasvomaskeja saa ostettua?

Kasvomaskit/suu- nenäsuojat löydät meidän verkkokaupastamme. Maskit myydään 50 kpl paketeissa ja niitä löytyy heti meidän varastostamme Torniosta ja Oulusta.

Kasvomaski

Henri/Ledtek.fi